موضوع برنامه توسعه زیست بوم واحدهای خلاق چیست؟

برنامه ریزی، ایجاد و ارایه راهکارهای سیاستی و حمایتی در حوزه ی واحدهای خلاق

 

واحدهای خلاق به چه واحدهایی گفته می شود؟

واحدهای خلاق، اشخاص حقیقی و حقوقی غیر دولتی هستند که در حوزه صنایع خلاق، فرهنگی، علوم اجتماعی و علوم انسانی فعالیت دارند و از مهارت های انسانی، نوآوری و فناوری های نوین برخوردار هستند و نسبت به ارائه محصولات (کالا و خدمات) نوآورانه و یا با بهره برداری از فناوری های نوین و الگوهای جدید کسب و کار اقدام می نمایند. 

این واحدها شامل دو بخش اصلی می باشند:
شرکت ها و موسسات خلاق: اشخاص حقوقی غیر دولتی (شرکت‌ها و مؤسسات خصوصی) هستند که در حوزه صنایع خلاق، فرهنگی، علوم اجتماعی و انسانی فعالیت دارند و از مهارت های انسانی، نوآوری و فناوری های نوین برخوردار هستند و نسبت به ارائه محصولات (کالا و خدمات) نوآورانه و یا با بهره برداری از فناوری های نوین و الگوهای جدید کسب و کار اقدام می نمایند. 
اشخاص خلاق: اشخاص حقیقی که در حوزه صنایع خلاق، فرهنگی، علوم اجتماعی و انسانی فعالیت دارند و از مهارت، نوآوری و تجربه در این زمینه برخوردار هستند و از دانش و مهارت خود در زمینه کسب و کار در حوزه های تخصصی صنایع خلاق به گونه ای اثربخش بهره برداری می نمایند. 
 

منظور از مدل های نوین کسب و کار در تعرفه واحدهای خلاق چیست؟

عبارت است از خلق مزیت رقابتی مبتنی بر نوآوری در مدل کسب درآمد، کاهش هزینه ها، مدیریت زنجیره تامین، بازاریابی، متمایزسازی محصولات و سایر فعالیت هایی که منجر به ساختارهای جدید در الگوی کسب و کار بنگاه می شود.

 

آیا در برنامه توسعه زیست بوم واحدهای خلاق، برای معرفی محصولات خلاق حوزه هایی پیش بینی شده است؟

عناوین حوزه ها و لیست تفصیلی واحدهای خلاق قابل پذیرش در دبیرخانه برنامه توسعه زیست بوم واحدهای خلاق در این لینک قابل دانلود و مشاهده است.

 

شاخص های الزامی، جهت پذیرش شرکت خلاق چیست؟

  • دارا بودن یکی از شخصیت‌های حقوقی قابل ثبت در نظام قانونی کشور
  • خصوصی بودن شرکت
  • دانش‌بنیان نبودن محصول/خدمت
  • حوزه محصول/خدمت مرتبط با حوزه های خلاق مذکور در آیین نامه باشد
  • محصول/ خدمت می بایست تولید/ارائه شده باشد. (صرف ارائه طرح قابل پذیرش نمی باشد)
  •  

لیست فایل­های مورد نیاز در فرآیند ثبت نام شرکت چیست؟

  • اظهارنامه ثبت شرکت
  • آگهی روزنامه رسمی(آخرین تغییرات)
  • رزومه شرکت
  • کاتالوگ یا مشخصات محصولات /خدمات
  • تصویر از حساب کاربری دانش بنیان (در صورت دانش بنیان بودن شرکت)
  • مدارک و مستندات اثبات کننده مالکیت بر محصول/ محصولات مورد نظر(آگهی ثبت علائم تجاری، ثبت طرح و ...)
  • تصویر فرم تکمیل، امضاء و مهر شده تعهدنامه متقاضی

 

نحوه پذیرش شرکتهای خلاق چگونه است؟

 به دو صورت امکان پذیر است:

1- معرفی متقاضیان از سوی مراجع تشخیص صلاحیت شناسایی و معرفی شرکت های خلاق:

شرکت های عضو یکی از مراجع تشخیص صلاحیت (مطابق با لیست منتشر شده در وب سایت برنامه و فرم ثبت نام آنلاین) می بایست هنگام تکمیل فرم آنلاین تیک مربوط به آن مرجع را بزنند.

2- ارایه درخواست مستقیم:

شرکت هایی که عضو هیچ یک از مراجع تشخیص صلاحیت نیستند در هنگام تکمیل فرم آنلاین، تیک عدم عضویت را خواهند زد، تا درخواست مستیم خود را ارسال نمایند

 

مراجع تشخیص صلاحیت شناسایی و معرفی شرکتهای خلاق کدام هستند؟

مراجع تشخیص صلاحیت اشخاص حقوقی واجد صلاحیت تخصصی برای ارزیابی و نظارت که از سوی دبیرخانه، صلاحیت آن‌ها احراز شده باشد.

شرکت و موسسات خلاق مشمول این برنامه از طریق مراجع تشخیص صلاحیت، شناسایی و پس از ارزیابی و انطباق با شاخص های مصوب در این آئین نامه بر اساس گزارش ارزیابی تکمیل شده به دبیرخانه معرفی می گردند، تا پس از تصویب دبیرخانه به عنوان شرکت خلاق شناخته شوند.  
پذیرش مراجع تشخیص صلاحیت بر اساس درخواست آنها و ماهیت فعالیت و عملکرد در زیست بوم خلاق و حوزه تخصصی و مهارتی مرتبط و در صورت دارا بودن شرایط زیر پس از تصویب دبیرخانه، انجام می شود.

  • مراجع تشخیص صلاحیت باید در ساختار خود دارای فرآیند ارزیابی یا دسته بندی شرکت ها و افراد باشند. مجموعه هایی نظیر موارد زیر:
  1. صندوق‌های پژوهش و فناوری و سرمایه‌گذاری خطر‌پذیر
  2. توسعه دهنده های کسب و کار مانند خانه های خلاق و نوآوری، شتابدهنده ها، کارخانه های نوآوری، پارک های علم و فناوری دارای صلاحیت 
  3. سایر مجموعه های موثر در توسعه کسب و کارهای مرتبط با حوزه های مندرج در 7-1 که علاوه بر تخصصی بودن فعالیت، دارای نظام ارزیابی و رتبه بندی در ساختار خود باشند.
  • مراجع تشخیص صلاحیت باید دارای سابقه فعالیت و عملکرد موثر و متناوب در حوزه فعالیت خود باشند. از جمله: مانند خانه های خلاق و نوآوری، شتابدهنده ها، استارتاپ استودیوها، مراکز نوآوری مرتبط با توسعه کسب و کار علاوه بر دارا بودن تعداد اعضاء متناسب با ظرفیت خود باید دارای حداقل سه خروجی موفق باشند. 

نکته مهم: دبیرخانه مسئولیت تصویب یا رد صلاحیت مراجع تشخیص صلاحیت، شرکت‌ و موسسات و اشخاص حقیقی معرفی شده از سوی مراجع تشخیص صلاحیت به عنوان واحد خلاق را بر عهده دارد.

 

آیا شرکت های دانش بنیان هم می توانند محصولات و خدمات خود را معرفی نمایند؟

بله. برای سایر محصولات و خدمات شرکت های دانش بنیان که دانش بنیان نشده اند، این امکان پیش بینی شده است. شرکت های دانش بنیان می بایست حتما در مستندات خود، تصویر از حساب کاربری دانش بنیان بخش کالا/خدمت ارزیابی شده را ارائه نمایند.

 

از زمان معرفی شرکت از سوی مراجع تشخیص صلاحیت به دبیرخانه تا تایید آن چه زمانی طول خواهد کشید؟

با توجه به اینکه در برخی موارد، در پرونده های معرفی شده از سوی مراجع تشخیص ممکن است نقص مدارک یا ابهاماتی وجود داشته باشد، لذا جهت بررسی اجمالی مستندات ارسال شده، مهلت حدودا 10 الی 14 روز کاری در نظر گرفته شده است. ضمنا تا زمانی که شرکت معرفی شده در چرخه بررسی باشد و ثبت نهایی نشده باشد، پیگیری های شرکت می بایست تنها از طریق مرجع تشخیص صورت بگیرد.


فرآیند بررسی و ارزیابی درخواست پذیرش خلاق شامل مراحل زیر است:

بایگانی و بررسی اولیه درخواست: 14 روز کاری
چرخه تکمیل مدارک: در صورت نقص در مدارک شرکت، پیامک تکمیل مدارک به شماره همره مدیرعامل که در فرم درخواست درج شده است ارسال میگردد. در این مرحله مهلت 14 روزه بابت تکمیل مدارک برای شرکت ها در نظر گرفته شده است.
در صورت کامل بودن پرونده و یا پس از گذراندن چرخه تکمیل مدارک، پرونده به کارشناس ارزیاب ارجاع می شود که برای این مرحله نیز مهلت 14 روز کاری در نظر گرفته شده است.

 

شرکت ها پس از ثبت نام به چه صورت درخواست خود را پیگیری کنند؟

 شرکت های متقاضی پس از ثبت نام، می بایست از طریق مراجعه به حساب کاربری خود اقدام به پیگیری وضعیت ثبت نام خود نمایند، تا در صورت نیاز به تکمیل مدارک در مهلت تعیین شده اقدام به ارائه مستندات تکمیلی نمایند. چنانچه مهلت تعیین شده جهت تکمیل مدارک به اتمام برسد، پرونده از وضعیت پیگیری خارج و بدلیل عدم همکاری در وضعیت رد درخواست قرار خواهد گرفت.

 

اطلاعات ورود به حساب کاربری چیست؟ از چه آدرسی وارد شویم؟

پس از ثبت موفق درخواست از طریق فرم آنلاین، به صورت خودکار حساب کاربری متقاضی ایجاد میگردد. برای ورود به حساب کاربری از منوی سایت بخش ثبت نام و ورود به حساب کاربری و با استفاده از شماره همراه رابط ثبت نام (به عنوان نام کاربری) و رمز عبور (ایجاد کرده توسط کاربر هنگام ثبت نام) میتوانید به حساب کاربری خود وارد شوید.

 

آیا محصول خلاق می تواند دانش بنیان باشد؟

بله؛ پس از ارایه درخواست و انجام ارزیابی های مربوط اقدام خواهند کرد و در صورت تایید دانش بنیان از خلاق بودن انصراف خواهند داد.

 

گواهی مبنی بر تایید شرکت خلاق به چه صورت قابل صدور است؟

شرکت­های خلاق پس از دریافت پیامک تایید می­توانند ضمن مراجعه به آدرس ircreative.isti.ir/pub و جستجوی نام شرکت، پذیرش خلاق شرکت خود را به صورت آنلاین استعلام نمایند و همچنین فایل الکترونیکی گواهی خود را از پنل کاربری خود در وب سایت creativepanel.isti.ir دانلود نمایند.

 

آیا امکان درخواست دانش بنیان/ خلاق شدن برای یک محصول یا خدمت بصورت همزمان وجود دارد؟

بله؛ شرکت ها می توانند به صورت همزمان درخواست دانش بنیان و یا خلاق شدن محصول/خدمت خود را به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اعلام نمایند. چنانچه محصول پذیرش دانش بنیان بگیرد، شرکت موظف است موضوع را به دبیرخانه شرکت های خلاق اطلاع دهد. در اینصورت از لیست خلاق خارج خواهد شد.

 

آیا محصول/ خدمت می تواند از خدمات خلاق و دانش بنیان بصورت همزمان برخوردارد شود؟

 خیر، فقط در یک زمینه خدمات تخصیص داده خواهد شد. لذا محصول خلاقی که دانش بنیان هم شده است می بایست انصراف خود را در یکی از زمبنه های حمایتی (دانش بنیان یا خلاق) اعلام نماید.

 

محصولات و خدمات خلاق از چه حمایت هایی برخوردار خواهند شد؟

خدماتی از جنس توسعه بازار محصولات و خدمات، تسهیلات مرتبط با فضای کسب و کار، خدمات صادراتی برای شرکتهای توانمند، پشتیبانی مالی و جذب سرمایه، تسهیلات نظام وظیفه و امریه، بیمه تکمیلی درمان و برخی خدمات از مراکز همکار حمایتی دبیرخانه خلاق

 

آیا خدمات ارائه شده مشابه با خدمات شرکتهای دانش بنیان است؟

حدود نیمی از خدمات شرکت های دانش بنیان، از سوی معاونت علمی و فناوری برای ارائه به شرکت های خلاق نیز منظور شده است.

 

روش دریافت خدمات به چه صورت است؟

خدماتی مانند تسهیلات نظام وظیفه، استقرار در امکان با کاربری مسکونی، حمایت از حضور در نمایشگاه های تخصصی داخلی که در قالب یک قانون مشخص می باشند از طریق اطلاعیه درج شده در وب سایت برنامه قابل دسترسی می باشند. برخی حمایت ها مانند استقرار در پارک های علم و فناوری و خدمات بیمه تکمیلی بر حسب اطلاعیه در بازه های زمانی قابل دسترس می باشند.

سایر خدمات توانمندسازی از طریق حساب کاربری شرکت خلاق در سایت bizservices.ir قابل دسترس خواهد بود

 

 

//isti.ir/XR4x