صنایع خلاق و محصولات فرهنگی و فناوری های نرم با قابلیت تولید دوهزار و دویست و پنجاه میلیارد دلار ارزش اقتصادی و ایجاد حدود سی میلیون شغل در دنیا، روز به روز مورد توجه کشورهای بیشتری قرار می گیرد.
اقتصاد خلاق را به عنوان شیوهای جدید از ایده، تفکر و اجرا که صنایع تولید، خدمات، خردهفروشی، فرهنگی و سرگرمی را با تمرکز بر استعداد یا مهارت فردی و هنر، علوم انسانی، فرهنگ، طراحی و نوآوری احیا میکند معرفی می کند.
با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری، اهمیت راهبردی و اقتصادی فناوری های فرهنگی و نرم و همچنین با توجه به اینکه «فناوریهای نرم و فرهنگی» جزو اولویت های الف توسعه فناوری در نقشه جامع علمی کشور قرار گرفته است. ستاد توسعه فناوری های فرهنگی و نرم در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تشکیل شد.
در اجرای تبصره بند «ب» ماده شش قانون جهش تولید دانش بنیان که وظیفه احراز صلاحیت واحدهای خلاق را به معاونت علمی واگذار نموده است، آئین نامه اجرایی این مصوبه در سال 1401 در ستاد توسعه فناوری های فرهنگی و نرم تدوین و توسط معاون وقت علمی و فناوری رئیس جمهور ابلاغ شد.
در این آیین نامه اهداف دبیرخانه زیست بوم خلاق، دستورالعمل پذیرش واحدهای خلاق، شاخصه ها، حوزه های پذیرش واحدهای خلاق و برنامه های حمایتی دبیرخانه بیان شده است.
تعریف واحدهای خلاق
واحدهای خلاق، اشخاص حقیقی و حقوقی غیر دولتی هستند که در حوزه صنایع خلاق، فرهنگی، علوم اجتماعی و علوم انسانی فعالیت دارند و از مهارت های انسانی، نوآوری و فناوری های نوین برخوردار هستند و نسبت به ارائه محصولات (کالا و خدمات) نوآورانه و یا با بهره برداری از فناوری های نوین و الگوهای جدید کسب و کار اقدام می نمایند.